tiistai 2. kesäkuuta 2015

Pataleipä

Sen jälkeen kun innostuin tekemään ruisleipää itse, oli aivan pakko kokeilla myöskin tätä pataleipää. Mieleiseni reseptinkin löysin netin ihmeellisestä maailmasta Marttojen sivuilta. Itseäni tässä leivässä kiehtoo juurikin se, ettei leivän valmistukseen tarvitse käyttää niin mahdottoman paljoa aikaa. Taikinan tekee parissa minuutissa ja se saa vain olla yli 12 tuntia (joskus olen pitänyt todella  paljon kauemminkin) huoneenlämmössä. Sitten vain pukataan kuumaan astiaan paistumaan 45 minuutiksi. Helppoa, vaivatonta ja todella maukasta, käy minulle :)



Muokkailin hiukan tätä Martta-liiton reseptiä hieman omaan makuuni sopivammaksi. Tässä siis vielä oma versioni tästä ihanasta pataleivästä:

Pataleipä

6 dl  Sämpyläjauhoja
1 dl  Vehnäjauhoja
1 dl  Vehnärouhetta
½ tl  Kuivahiivaa
2 tl   Suolaa
5 dl  Vettä
3rkl  Öljyä

1. Yhdistä jauhot, rouheet, suola ja kuivahiiva. Lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi. Sekoita       tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä astia kelmulla ja anna taikinan kohota n. 14 tuntia huoneen lämmössä. 
2. Kuumenna uuni ja pata (itse käytän ihan tavallista lasista uunivuokaa kannella) 225 asteeseen. 
3. Voitele pata öljyllä.
4. Kumoa kuumaan ja voideltuun pataan taikina.
5. Paista kannen kanssa leipää n. 30 minuuttia, tämän jälkeen poista kansi ja anna leivän paistua vielä n.15 minuuttia. Kumoa valmis leipä pois padasta kuumana. 

Ja ei muuta kuin nauttimaan :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti